Oт началото на 2020 г. и особено през последните три месеца, българският и международните пазари на благородни метали бележат висок ръст в реализираните търговски обороти. Още в края на 2019 г. търсенето на инвестиционно злато нарастна, основно във връзка с почти нулевия лихвен процент при банковите депозити, надценените котировки на фондовите борси и очакваните финансови и икономически сътресения, свързани с Брекзит.

От февруари т.г. насам, обаче, основен фактор, определящ високите котировки на златото и големия обем на продажбите, стана пандемията COVID-19. Допълнителен катализатор на страховете на инвеститорите беше затварянето на границите на Швейцария, както и прекъсването на работата на по-голямата част от най-големите рафинерии в света като част от мерките за ограничаване на разпространението на корона-вируса. Така, на практика, от средата на март и до момента, инвестиционно злато може да се купува, не само от частни лица, но и от по-големи дилъри, главно на вторичния пазар, а не от самите производители. Всичко това води, очевидно, както до недостиг на редица артикули от инвестиционно злато, така и до увеличаване на цените.

През март, април и в началото на май сериозен проблем беше и начинът, по който ще бъдат извършени доставките на злато до България. Редица авиокомпании ограничиха броя на полетите си до София, а други не извършваха превоз на ценни пратки. Така, доставка на инвестиционно злато, която обикновено се извършва в рамките на 24 ч. от Франкфурт или Цюрих до София, в условията на ограниченията, свързани с COVID-19, отнемаше до три работни седмици.

Представяме Ви въпросите, които най-често получавахме от наши клиенти през последните месеци, както и техните отговори:

 

  • Как да инвестирам в злато по време на несигурност или криза?
  •  Винаги според финансовите възможности. Не вземайте кредит, за да купите инвестиционно злато. Поставете горна граница на разхода си, съобразена с традиционните ви месечни разходи, както и с наличните ви средства. Запознайте се с възможностите за инвестиция в злато, както и с пазарните и ценови тенденции поне за последните няколко месеца. Обърнете се за консултация или сделка към търговец с добра репутация и гарантиран произход на продуктите.

  • В какви продукти от злато да инвестирам?
  • Съществуват две основни възможности за инвестиция: физически налично или безналично злато. В първия случай при извършване на сделка за покупко-продажба придобивате конкретно количество инвестиционно злато, маркирано по стандартите на Лондонската метална борса (LBMA) и гарантирано със сертификат на производителя. Можете да инвестирате и по-малки суми в кюлчета от 1, 2, 5, 10 или 20 грама, но за добра инвестиция, натоварена с по-малка премия, обикновено се приемат кюлчета или монети от поне 1 тройунция (31.1035 г), от 50, 100, 250, 500 грама или 1 кг злато с проба 999.9/1000.

Вторият вариант е да придобиете различни финансови инструменти, базирани върху злато, но без да го притежавате физически. И тук разнообразието на продукти е огромно, започва с различни сертификати, преминава през борсово-търгувани инструменти и завършва със златни банкови сметки. Ако изберете тази опция, също е изключително важно да се запознаете детайлно с характеристиките, особеностите и цената на продуктите, както и да използвате услугите на доверен брокер/дилър с отлична репутация.

 

  • Какви са разходите по една сделка?
  • Ако купувате физически налично злато, в продажната му цена са включени обикновено разходите за транспорт и застраховка. Към тях би трябвало да прибавите и годишният наем на сейф със стандартни размери, който в България е около 400 лв. Тук е важно да подчертая, че транспортът е не само до летище София, а до всяка точка в страната, където може да се намира клиентът.

При сделка с безналично злато също има разходи за брокера, комисиони при осъществяването на дадена трансакция и др. Препоръчително е да се информирате за тях още преди да инвестирате в даден продукт.

 

  • Мога ли да продам закупеното от мен инвестиционно злато?
  • Да, сертифицираното инвестиционно злато под формата на кюлчета или монети може да бъде продадено навсякъде по света. Все пак, обаче, не ви съветваме да правите това в кратък срок след неговото закупуване. Златото е дългосрочен финансов инструмент, стабилизатор на инвестиционните портфейли. За да постигнете максимална доходност, препоръчваме да го продавате след период от минимум 5-10 години. Това правило се отнася най-вече за физически наличното злато, докато „хартиените“ или електронни финансови инструменти, базирани върху злато, са по-подходящи за трансакции със спекулативна цел и извличане на бърза печалба.

 

  • Има ли значение кой е производителят на кюлчето или монетата, която купувам?
  • Всички рафинерии в Европа и по-голямата част от реномираните рафинерии в Азия и др., маркират произвежданите от тях продукти по стандартите и техническите изисквания на Лондонската метална борса (LBMA). Така клиентът получава изделие от благороден метал с гарантирано тегло и чистота на метала, вложен в него. Fibank предлага на своите клиенти продукти на световноизвестната швейцарска рафинерия ПАМП (PAMP), чийто официален представител за България и Балканите е, но и на рафинериите Валкамби (Valcambi), Хереус (Heraeus), Хафнер (Hafner) и др. Кюлчетата на всички тези рафинерии са с еднакво безкомпромисно качество и съответстват на най-високите съвременни стандарти, определени от Лондонската метална борса.

 

  • За колко време се извършва доставката?
  • Обикновено доставка от летище Франкфурт или Цюрих се извършва в рамките на 24 часа или 2 работни дни. По време на криза, пандемия или други форсмажорни обстоятелства, обаче, особено при недостиг или липса на наличности по света, този срок може да достигне 1 месец за определени продукти.

 

  • Мога ли да сключа сделка дистанционно?
  • В определен смисъл, да. Експертите на дирекция „Злато и нумизматика“ на Fibank работят в София, но не е необходимо вие да бъдете там, за да сключите сделка за покупка на инвестиционно злато. Служителите във всички офиси в страната са на ваше разположение и разполагат с необходимите документи за подписване на договор. Разбира се, конкретните параметри на всяка сделка се определят от служители на дирекция „Злато и нумизматика“ в сътрудничество с нашите международни партньори. Цената на златото се променя често, затова при подписване на договор е необходимо да бъдете в банков офис на Fibank и да разполагате с поне 50% от сумата по сделката. Само така може да се гарантира запазването на определена моментна цена на закупуваното от вас инвестиционно злато.

Валентина Григорова-Генчева

Доц. д-р Валентина Григорова-Генчева работи за Първа инвестиционна банка от 2001 г. Тя създава и ръководи единствения по рода си в България банков департамент, специализиран за сделки с благородни метали, инвестиционни консултации и нумизматични експертизи. От 2008 г. води магистърски курс от лекции на тема „Културното наследство: пазар и инвестиции” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2016 г. води магистърски курс "Пазари и инвестиции в благородни метали" във ВУЗФ.
Автор е на публикации в областта на историята, археологията и нумизматиката. Валентина води рубриката „Злато и нумизматика”, в която Ви запознава с актуалното от света на благородните метали и монетите, и отговаря на Ваши въпроси, свързани с тях.

Коментари

Коментирай