AskFibank

Fibank 3000

Вярваме, че двустранната комуникация с нашите клиенти е най-важна, тъй като тя най-добре илюстрира дали постигаме своите цели. Една от тях е Вие да оставате удовлетворени от продуктите и услугите, които ползвате, от обслужване и от предоставената възможност открито да получавате допълнителна информация. Екипът на Fibank ползва редица канали, чрез които се допитваме до мнението Ви, изслушваме Ви, отговаряме на въпросите Ви, получаваме изключително важна конструктивна критика.

На тази страница можете да задавате своите въпроси, а ние се стараем да отговаряме бързо и точно.

Коментари

 1. @ Стоян Стоянов
  Не мисля, че съм объркал термините, но ако настояваш поне обясни какво съм объркал. Да не съм банков служител или икономист, но чета и се опитвам да се ориентирам, като повечето тук пишешти. Иначе празнословиш!
  Когато говоря за ливхи имам предвид ОЛП, но и така казано е ясно, след като си го разбрал. ГПР не съм казал, че не зависи от банката, но ГПР вклюва и ОЛП. А за разликите между ОЛП и ГПР между българските и румънските банки не те чух да кажеш нещо, а те именно зависят от банките, оскъпяват кредитите!
  По отношение на другото не се самонавивам, а констатирам и искам повече информация, както и Н. Сербезов. Поне е някаква гражданска позиция. Ти като си доволен от получената информация, защо се обаждаш?!

  По отношение на шопинг туризма - ако ти имаш други наблюдения, не значи, че и моите не са валидни. Гърците може и да пазаруват в Сандански, но пазаруват храна, бензин, от който се оплакват, че е некачествен и евтина китайска стока. Да не говорим, че в последно време има статии за това, че в Сандански и Петрич гърците са понамалели и нашите търговци мрънкат. Защо ли обаче не идват в България за мебели и качествени дрехи, а българи ходят до Солунската и Букурещката ИКЕА. Техниката също е по-евтина. Да Букурещ и Белград са далече, но има и по-близки градове, като Гюргево и Димитровград (естествено зависи къде живееш). Може би не си чувал за еднодневните екскурзии до близка Сърбия и Румъния, където хората си пазаруват, както правеха румънците преди година-две в Русе. Сега обаче не го правят ...
  Да не говорим, че сума българи лятото ходят на почивка в съседна Турция и Гърция вместо в България, ама вече съвсем се отклоних...
  Айде и ти със здраве

 2. @ Клиент

  И аз следя темата с интерес и щом дават инфо съм доволен. Но вие тука така се самонавивате, че се прехласвате.

  Първо, сам казваш, че банковият език и процедури са ти сложни. Не се хаби - объркал си се с термините - ГПР, лихви и т.н. Тук искаш да кажеш ОЛП най-вероятни, а ГПР е съвсем друго нещо и то може изцяло да зависи от самата банка.

  Второ, гърците докато ние си говорим могат да фалират, Сандански е препълнен от гърчоля-купувачи, та дори и супер маркетите около границата се радват на гръцкото евро. В Сърбия два магазина на кръст няма и така или иначе Букурещ и Белград са на по 500 км растояние. Не знам за какъв пазарен туризъм говори!?

  А това накрая с оборота и надценките съвсем си го омазал.

  Айде със здраве

 3. @ Николай Сербезов
  Напълно съм съгласен с теб, но в България конкуренцията е криворазбрано понятие!
  Не случайно вече има шопинг туризъм и то дори в съседна Румъния, Сърбия и Гърция, където цените на доста стоки са с 25-30%, че и повече по-евтини. При това стоки, които са вносни както за техните, така и за българските търговци! Вярно тук паричните ресурси са скъпи заради високите лихви по кредити, но и при тях едва ли са ниски.
  Все пак елемнтарно разглеждане на лихвите по ипотечни кредити на румънските банки показва, че ГПР там е с около 2% по-ниско отколкото в България, лихвения процент се различава с 0.25% до 0.5 % от ГПР (за сравнение в България е между 1 и 2%), обикновено се формира на база euribor, а не на някакви измислици на банките и т.н.
  Но в Румъния има около 40 банки и три пъти повече население, съответно и конкуренцията е по-реална от тук!
  Но да не изпадам в повече подробности ... просто в България винаги се е гледало да се печели не от оборот, а от надценка. Това е! По-лесно е и манталитета ни е такъв, а той най-трудно се променя, да не казвам, че не се променя!

 4. @Клиент
  И аз затова питам. Въвежда се нова услуга, по-бърза, удобна, хубава, евтина и лесна за ползване от банките, навсякъде в пресата пише че се очаква намаление на таксите, а такова няма. То на пазарен принцип хубаво, ама ако никой не иска да свали таксите и всички си равняват едни спрямо други таксите (високите такси) това как го наричаме? Нали трябва да има конкуренция, нали уж конкуренцията сваля цените и вдига качеството? Трябва един да се осмели да ги намали и ще започне ценова война.

 5. Искам да попитам как мога да използвам овърдрафт на дебитната си карта Visa Electron? При попълване на заявлението, когато си издавах картата, отметнах, че желая да ми се активира овърдрафт. Това достатъчно ли е? Какви са сумите, които мога да тегля като овърдрафт и съответно какви лихви, в какви периоди от време се начисляват? Благодаря предварително за отговора!

 6. @ Николай Сербезов
  Всъщност, за да си имаме ясна представа дали таксите на бг банките са адекватни, трябва да се провери какви са таксите на банките в др. европейски държави, например румънски, гръцки, немски, италиански. Иначе за мен е повече от ясно, че бг банките вкл. и ПИБ ще определят цените спяма останалите на местния пазар. Само едно не ми стана ясно. От публикациите в преста, а и от форума тук си направих извода, че влизането ни в таргет 2 би трябвало да направи преводите евтини, а от това което виждам, поне за преводите до 500 евро няма намаление. Може и да греша!
  Бих се радвал все пак на едно обяснение като за неспециалисти, защото банковия език не винаги е ясен.

 7. @ Николай Сербезов

  При определяне цените за преводи на която и да е търговска банка на българския пазар, в т.ч. и ПИБ, се взимат като база основните пазарни принципи - инвестиции, текущи разходи, цени за еквивалентни услуги на конкурентите в сферата, както и разликата в качеството на всяка конкретна услуга. По тази причина, по свободни преводи, цената на транзакция за коя да е търговска банка в България е доста по-висока от цитираните от Вас стойности съгласно наличната пазарна информация.
  Поздрави,
  Екип на ПИБ

 8. Хубав отговор, но с малко информация в него. Не оспорвам вашите възможности и грижа за клиента, питам къде е официалният анонс, който бяхте писали че ще го има. Питам също как от такса на бнб като национален оператор на таргет системата с негова такса от 80 цента се получиха 50 евро? При положение, че даже бнб предлага директен превод без банки кореспонденти и в реално време в цялата еврозона и през fin-copy и за българия? Ще дам пример с бисера - банксервиз таксите бяха на база брой операции на банката, но се колебаеха в рамките до около 70 стотинки на кредитен превод, банките взимат между 80 стотинки и 1.50лв примерно. ОК, бисера не е в реално време, в реално време левов превод банките взимат такса 10 лв (незнайно как се калкулира), не помня колко беше таксата на бнб за това, но 50 евро такса - вие сте публична компания, споделете поне малко информация, иначе всички клиенти (и аз включително) пак ще си мислят че банките искат да правят големи печалби на гърба на клиентите чрез такси. Каква част от таксата отива за външните доставчици (системи) ?

 9. @ Николай Сербезов ПИБ изпълнява преводи през различни платежни системи, в над 60 валути, като най-голямото й предимство по отношение на преводите в чуждестранна валута е кореспондентската й мрежа от над 600 банки по света. Благодарение на това, ПИБ е сред водещите банки в страната, като изпълнява платежните операции бързо, сигурно, при най-добро качество и конкурентни условия. Таксите за изпълнение на преводите в чуждестранна валута на ПИБ са в съответствие с разходите и конкурентите на българския пазар. Като иновативна банка, обезпечаваща ползването на всички нови канали и средства за развитие на своите услуги, ПИБ е сред банките, които се включиха към компонента Таргет 2-БНБ, като банката (тъй като се интересувате от темата), както повечето банки и като банка с утвърдено международно присъствие бе достижима за тази платежна система и преди това. Като платежна система Таргет 2 е една от многото възможности за изпълнение на преводи, но не единственият канал за това. Благодарение на утвърдените взаимоотношения с банките кореспонденти и опита на нашия международен отдел, се изпълняват не само наредените клиентски преводи, използвайки различните канали и платежни системи, но и исканията им за оттегляне, рекламации, включително и клиентски грешки, когато има такива. Вярваме, ще се съгласите с нас, че най-важното са качеството и добрите условия при изпълнение на банковите услуги, които се стремим да поддържаме винаги на високо ниво и ще продължим да развиваме в съответствие с развитието на пазара на платежни услуги. Поздрави, Екип на ПИБ

 10. @ Клиент Оповестили сме официално всички клиенти на ПИБ, които печелят от промоцията на Visa и са дали своето съгласие. Информацията е на официалния ни сайт. Поздрави, Екип на ПИБ

Коментирай