За онлайн банкирането

В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Споделете с приятели

 • във Facebook
 • в Twitter
 • в Google+
 • в LinkedIn
 • в Pinterest

Коментарите по темата

 • Христов
  04.02.2013 @ 13:37

  Здравейте,

  Във връзка с отговора ви по-горе:
  “Ако използвате своя сертификат единствено за подписване на документи, но не и за вход в системата, след изтичането на неговия срок на валидност ще можете да влизате във Виртуалния клон, но не и да използвате активните му операции.”

  Е, както казваше П. Бочаров “Да, ама не!”
  Дойде времето, в което срокът на сертификата ми изтече и макар че НЕ ГО ИЗПОЛЗВАМ за вход във Виртуалния клон, за да вляза, трябва да се откажа от подпис – нещо, което не искам, защото планирам в близките месеци да закупя УЕП и да продължа да ползвам подписа си. Трябва ли дотогава входа ми във Виртуалния клон да бъде блокиран от съобщение за регистрация на сертификат или отказ от подпис? Вариантът отказ от подпис, ползване на системата, закупуване на УЕП, посещение на офис на ПИБ за заявяване на подпис, регистриране на УЕП е възможен, но излишен и свързан със загуба на време.

  Остава открит и въпросът – защо ми е да ползвам УЕП/токен, при положение, че съм заявил желанието си да са ми позволени ЕДИНСТВЕНО прехвърляния между СОБСТВЕНИ сметки.

  • 05.02.2013 @ 12:38

   Здравейте, г-н Христов!

   Достъпът до системата е възможен след като изберете Регистриране на сертификат или отказ от подпис. Ако изберете опцията за отказ от подпис, ще можете да достъпите системата само с потребителско име и парола. Ако впоследствие закупите КЕП, ще можете да подпишете онлайн искане за активиране на услугата и не е необходимо да посещавате клон на банката. Всички активни операции, независимо от вида на извършвания превод, през Виртуалния клон са възможни само след идентификация с потребителско име, парола и допълнително устройство за сигурност (Токън, КЕП, сертификат).

   Поздрави!

 • Максим
  05.02.2013 @ 21:36

  Знаете ли, няма значение какво използвате Токън, КЕП, сертификат.
  Първите две са платени и не бих казал че са по-сигурни от третия вариант-сертификат, безплатен засега, докато му изтече срока и вече не се предлага от ПИБ, след това за активно интернет банкиране.
  Аз засега го използвам активно/сертификат/, дори и за м/у банкови преводи и нямам проблем с това.
  Срока му още е далеч от изтичане, и не смятам да сменям начина на интернет банкиране в ПИБ дотогава.
  Следвам следното правило за безопасност:
  Държа сертификата на флашка, и при всяко активно интернет банкиране, го импортвам в браузъра, който използвам, и след това го изтривам от браузъра.
  Всичко друго е безсмислено, ако не се спазват правилата за безопастност, дори с Токън и КЕП
  ПП:Вчера помогнах на един мой комшия-зъболекар, който са го задължили да да си купи КЕП, за да се отчита пред НАП.
  Просто, не знаеше, какво подписва с ел. подпис, и си мисля какво би станало, ако го използва за активно банкиране, въпреки големите препоръки за КЕП.
  Успех!

  • 06.02.2013 @ 14:21

   Здравейте, Максим, и благодарим, че споделихте мнението си с нас.

   Към този момент предлагаме две възможности за извършване на активни операции във Виртуалния клон – КЕП и Токен. И двете имат своите преимущества, на които се спряхме в друга наша публикация.

   С уважение,
   Екипът на Fibank

 • Максим
  06.02.2013 @ 20:43

  @Customer Support
  Няма проблем да споделя мнението си тук, в блога на ПИБ.
  Имал съм интернет банкиране в около 5-6 финансови банки в България, дори преди да съм клиент на Вашата.
  Всяка една залага на своя собствена система на сигурност и убеждава в това всеки свой нов клиент, нямате представа какви възможности за интернет банкиране съм използвал, и всичките са имали цитирам “своите преимущества”.
  Затова съм, убеден, че най-важно е задкормилното устройство, ако ме разбирате какво имам в предвид.
  Успех!