В началото на май Първа инвестиционна банка премина към новата банкова информационна система Flex Cube.

Flex Cube е напълно централизирана и интегрирана основна банкова система за банкиране на дребно, корпоративно банкиране и инвестиционно банкиране. Flex Cube е системата с най-големи възможности за допълнително повишаване на качеството й, гъвкавост и приспособимост от всички основни банкови продукти.

С въвеждането на новата система се промени ползваният софтуер от Виртуалния банков клон на ПИБ.

В интернет пространството станахме свидетели на много обсъждания и коментари свързани с интегрирането на Flex Cube.

В блога на Първа инвестиционна банка имате възможността да се обърнете пряко към нашите специалисти. Отворени сме за коментари и препоръки от ваша страна свързани с интернет банкирането на ПИБ и с удоволствие ще изслушаме всяко едно мнение и ще отговорим на всички ваши въпроси.

Коментари

  1. @ Иван
    В следващата версия на виртуалното банкиране въпросната услуга ще бъде активна, както няколко пъти обещахме. До тогава, тази справка е налична чрез услугата Моята Фибанк, а известие за плащане и съответната сума можете да получавате по <a href="http://www.fibank.bg/bg/page/448" rel="nofollow">СМС</a>.



    @ Станислав Ангелов
    Ще обърнем внимание на препоръката Ви и ще се постараем да я изпълним.

    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  2. &gt; комуникацията между тях вероятно не е съвсем лесна.

    Тя комуникацията никога не е лесна :)

    Но основно правило при дизайн на end-user системи е че:
    step 1. анализираме от какво има нужда потребителя;
    step 2. разработваме системата така че да работи по-желания (от потребителя) начин.

    Фукционалностите които упоменхаме при нашата бърза дискусия за мен са съвсем основни за услугата "електронно банкиране". Една фокус група вероятно би потвърдила ...

    &gt; А ако покажат направо и транзакциите, които влизат в блокираната сума .. още по-добре.

    Ако може да се показва блокираната сума, би могло да се показват и транзакциите които са я блокирали (дори и да са пренесени като чисто текстова информация).

  3. За да е по-конкретно става въпрос за следното:

    По сметка: BG40BUIB98888592829700
    Получател: НАП
    Основание: ДОО ЕГН ......
    550442 9 10052009
    Период: 01042009 - 30042009
    Задължено лице: .......

    Чрез тази информация е възможна бърза справка и не е нужно да се разпечатват преводите по отделно.

  4. Не е направено с цел, просто данните явно са на различни системи и комуникацията между тях вероятно не е съвсем лесна. Аз питах за същото и първоначално ми отговориха, че забавянето идвало от търговеца. Отговор който аз не приех, защото в поне една от системите им плащането се отразява веднага (ePay плащания също). Попитах дали може да се показва поне блокираната сума. Обещаха, че ще решат проблема евентуално при следващата версия. А ако покажат направо и транзакциите, които влизат в блокираната сума .. още по-добре.

    Имам и още една забележка. На извлеченията на хартиен носител има повече информация от колкото в онлайн-справката. Една част от информацията е желателна, като например данните за социални осигуровки. Наличието на тези данни в самата справка пести време и пари. Не бих се отказал от хартиения носител (каквото запитване получих от банката) ако тази информация не излиза в онлайн-справката.

  5. @quintessence

    Запознат съм с услугата "уведомление чрез sms", не смятам е тя е решение на въпроса (при 10-20 транзакции на ден ще си чета смс-ите един по един и ще си ги съпоставям с направените разплащания ?).

    След като банката има информация за извършените транзакции (праща смс-и, вижда са салдо при проверка през банкомат, вижда ги от оператор) е логично и естествено тази информация да се вижда и през услугата "електронно банкиране" - дори да е със статус не-осчетоводена (или какъвто там е счетоводния термин).

    &gt; направено е с цел .

    Каква е целта ?

    Както вече казах, при електронното банкиране на други банки (и чужди и български) информацията е видима в реално време.

  6. @Иван

    "Нещото" е направено и се нарича уведомление чрез sms при извършени транзакции и др. Услугата е платена обаче де .
    Бях питала за това забавяне някъде по-назад из темата , направено е с цел .
    Ако изтеглиш пари на банкомат с дебитната ти карта това се отразява в Текущо салдо в "Моята FiBank" ( безплатна услуга ), както следва и покупката през интернет да се отразява . http://my.fibank.bg

  7. В момента при извършване на транзакция през карта, тази транзакция се вижда в електронното банкиране едва след няколко работни дни. (Това се случва ако направя покупка през Интернет с кредитна карта; ако не се лъжа ситуацията е същата и ако изтегля пари от дебитна карта през банкомат на ПИБ.)

    Неудобството е голямо, тъй като:
    1. за да съм сигурен дали плащането е минало трябва да се обадя по телефона и да говоря с оператор
    2. има опасност при изтичане на информация да се появят неоторизирани транзакции за които аз да разбера чак след като станат видими в велектронното банкиране (след няколко дни)

    Имам познати които работят с други банки и при тях не се наблюдава такова забавяне.

    Може ли да коментирате ситуацията ? Планира ли ПИБ направите нещо по въпроса ?

    Благодаря предварително !

  8. @ Vencislav
    Разбира се, че можете да заявите издаване на нова карта към съществуваща сметка. Ако държите на същата сметка, трябва да посетите офис на ПИБ, ако не - можете да попълните и <a href="http://www.fibank.bg/bg/page/108/tab/835" rel="nofollow">виртуално искане</a>.
    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  9. @ Недялко Котляров
    Планираме съвсем скоро да предложим възможност за банкиране и чрез мобилен телефон. В момента разработваме метода за идентификация и ще Ви уведомим официално за представянето на мобилната версия.
    Поздрави!
    Екип на ПИБ

  10. Здравеите!
    Бих желал да попитам : имам 2 слетки EUR/BGN но евровата е изтекла преди ниаколко години тоест визата ми направих си нова преди време но е в левове бих ли могъл да си направиа още една дебитна карта и да ползвам евровата сметка? Благодариа

Коментирай