Уважаеми дами и господа,

Благодарим на всички клиенти, които през последните 3 месеца ни изпращаха своите конструктивни предложения и препоръки за по-доброто, улеснено и клиентски-ориентирано функциониране на Виртуалния банков клон. В момента Първа инвестиционна банка работи активно по интегрирането на Вашите препоръки и очакваме до края на годината осъвременената версия на интернет банкирането да бъде пусната на живо.

С уважение,

Светослав Молдовански

"Оперативен директор"

Коментари

  1. Здравейте г-жо Ангелова,
    Благодарим за въпроса! ПИБ ще пусне подобрена версия за виртуално банкиране, на която сме заложили да посрещне очакванията за интернет клона и предложи опростена експлоатация и подобрена функционалност. Изказваме благодарност на всички наши клиенти, които изразиха своето мнение и дадоха препоръки чрез блога и фронт офиса на ПИБ за подобрение на софтуера. Ще Ви информираме официално при представяне на услугата.
    Поздрави,
    Екип на ПИБ

  2. Някъде прочетох че ще пускате съвсем нова версия на интернет банкирането, с която ще се работи много удобно, вярно ли е?

  3. Здравейте, г-н Сербезов,

    По повод Вашето запитване бихме искали да Ви информираме, че закриването на сметка става в банков салон, защото се попълва специална бланка-искане за закриване. Изисква се подпис от клиента. Поради тази причина закриването на сметка не е включено във виртуалния клон. Промяната в таксуването на разплащателните сметки е отразена в тарифата, която е публикувана на корпоративния сайт на банката.

    Поздрави,

    Екип на ПИБ

  4. Защо не мога да си закрия сметка през интернет банкирането, а пък има функция за разкриване на сметка, а даже и разкриване на депозит? Все пак времето на клиентите е ценно, а Вие ме карате да ходя лично? В същото време в тарифата пише, че нулевото салдо е основание за закриване на сметка? За да не става объркване - искам да закрия една сметка, защото се оказа, че от този месец за сметките на физическите лица, които не са свързани с дебитна или кредитна карта започва да се удържа месечна такса.
    А, и защо тези промени по тарифата не са обявени в блога? Той само за хубави новини ли е? Малко селективно ми се вижда.

  5. Валери Дачев ти си прав разбира се, извини ме!

  6. Не съм на ясно банковото дело в България дали се подчинява на правилата, морфологията и др. на българския език - доста речници кязват, че е грешно думата да се изпизва със "З", но пък ми стана интересно дали някъде в сайта на ПИБ се използва думата "ртранзакция" е резултата мисля да откриете сам ! ( явно според банковото дело и "тАлкуването" :-) на ПИБ в отделни части на сайта може а вдруги не ?! - пореден абсурд или по добре написано за да ме разберете УПсурТ :-) )

  7. @Станислав Ангелов:

    1) А по-добре никой да няма тази възможност. :)
    2) Инфонотари твърдят от сума време, че ще бъдат включени при всяко следващо обновяване на Certificate Authorities, но все нещо не им се получава. Положението с електронните подписи в нашата държава е между смешно и трагично, но така го е направил законодателят...;
    3) Процедурата по експортиране и импортиране в друг браузър е описана, както от ПИБ, така и от Датамакс за ePay.bg и въобще подобни институции, които настоятелно съветват да се пази резервно копие на сертификата. Не е нужно човек да е просветен;
    4) Сертификатите могат и се съхраняват незащитени с парола. Това е екстра;
    5) Имаме съгласие;
    6) Както казах, процедурата е описана. Да, вероятно някои хора ще продължат да ползват електронното си банкиране с Internet Explorer, само защото с него са генерирали сертификата си, но откъм информираност банката (а и другите институции) са дали своето. Ако хората са непредпазливи, нищо не може да ги предпази... :)

    @Ники Манев:
    Според банковото дело правилният термин е имено "транСакция". Не е задължително всяка чуждица започваша оригинално с "trans-" да се изписва на български със "з": напр. "транСпорт" (tranSportation), "транСмисия" (tranSmission), но "транЗит" (transit)...

  8. Здравейте,

    Няма да влизам в спорове за и против интерфайса на интернет банкирането. Друго нещо което ме ДРАЗНИ !!! - бих изкал да споделя и то е свързано в превода на БГ интерфейса.

    Хей служители на ПИБ думичката тразнакция се пише със "З" не със "С" нявсякъде им такива правописни грешки ?!?!?! - аз викам да вземете да ги пооправите а ? вие какво ще кажете ?

    Поздрави

  9. 1) По-добре служител на банката да има възможността от колкото съвсем непознат. Най-малкото защото и банката ще се заеме със случая.
    2) Нали, само дето самия Инфонотари не се разпознава от браузъра като лицензиран издател. 'Свалете си ъпдейта като излезе.' ме посъветваха.
    3) Може, затова написах, за просветените няма проблем. Останалите да му мислят.
    4) За ръчния подпис не е нужна парола. За церта и ключа обаче.
    5) Разбира се. Аз също не гарантирам верността на моите.
    6) Сигурно има щастливи но ще има и попарени. Целта са само щастливите.
    Аз също съм го експортирал както написах и по-горе. И пак, който разбира така или иначе няма проблем. Да му мислят неспециалистите.

  10. @Станислав Ангелов: Искам първо да Ви информирам, че въобще не съм служител на ПИБ, а най-обикновен клиент. Та по точките:
    1) Подсъдимо е, но законите подлежат на нарушаване. По-добре е възможността от такова нещо да се изолира;
    2) Това инфо ми е известно. Затова авторите на ActiveX компонентите ги подписват със собствения си електронен подпис. Инсталирането на неподписани компоненти си е проблем на потребителя;
    3) Сертификатът стои в хранилището за сертификати на браузъра. Самото хранилище може да бъде защитено с парола, за да се предотврати експортиране на сертификата. Нищо не пречи въпреки това, както казах в предишния си коментар, да експортирате сертификата си от Internet Explorer, импортирате в браузър по ваш избор и след което да го изтриете от хранилището на Internet Explorer;
    4) Идеята, както казах, е с частния ключ да разполага само потребителя му. Това е все едно банков служител да може да имитира перфектно вашия (ръчен) подпис и документи. Не бихте искали това да се случва, дори да знаете колко съвестен е този служител, нали?;
    5) Както казах, клиент съм на банката. Нося отговорност единствено за своите действия и коментари;
    6) Познавам щастливи потребители на MAC, които използват услугите на виртуалния клон на ПИБ. Аз пък ги използвам и под Linux, когато имам това желение;
    Не ме разбирайте погрешно - фен съм на Mozilla Firefox и Internet Explorer ползвам само в краен случай. Но не виждам наистина за какво е цялата драма? За миниатюрното неудобство по генериране на сертификат в Internet Explorer, за да бъде експортиран и импортиран в друг браузър ли? Пет минути работа без последствия.

Коментирай